Beethoven concert

Ontvang onze nieuwsbrief

Feestelijk Openingsconcert Nieuw Academiejaar

“Ludwig van Beethoven”

  Datum

15 september 2018 – 20u00

  Locatie

Schouwburg — CC Zwaneberg
Cultuurplein
2220 Heist-op-den-Berg

Bekijk op de kaart

  Duur

2u30
30 minuten pauze inbegrepen

Uitvoerders

Diamond Symphonic
André Walschaerts (Dirigent)
Svenja Van Driessche (Viool)
Tom Hermans (Piano)
Vocaal Ensemble Academie (Koor)

Uniek Beethoven concert

Drie instrumentale meesterwerken en twee vocale pareltjes

1809 was voor de inwoners van Wenen een bijzonder jaar. In mei werd de stad ingenomen door Napoleon en zijn leger en de volgende maanden werden getekend door oorlogsgeweld en ellende.  In dat jaar kreeg Beethoven de opdracht om theatermuziek te componeren bij Goethes treurspel ‘Egmont’. Thematiek van bezetting – nationalisme en bevrijding was immers brandend actueel.  Hij componeerde een tiental stukken waarvan de Egmont-ouverture veruit de grootste bekendheid geniet. Geen vrijheidsstrijd klinkt zo triomfantelijk als in deze ouverture.

Eveneens uit 1809 dateert zijn Pianoconcerto nr. 5 in Es, opus 73, bekend als het ‘Keizersconcerto’.
Van alle pianoconcerti van Beethoven is dit het meest grootschalige. De monumentaliteit wordt ook weerspiegeld in het overwegend majestueuze en heroïsche karakter. Het orkest wordt voortdurend betrokken bij het muzikale gebeuren en zo worden solist en orkest op voet van gelijkheid behandeld. Dit betekent niet dat er voor de pianist geen ruimte is voor virtuositeit. Integendeel, de pianopartij is technisch bijzonder veeleisend, een briljant en adembenemend concerto.

Het enige vioolconcerto in D, opus 61 was een opdracht met een concrete deadline.
Franz Clement, concertmeester van het Theater An der Wien wou op zijn eerstvolgend concert van 23 december 1806 een creatie brengen. Clement gold als één van de beste vioolspelers van zijn tijd en was een goede vriend van Beethoven. Beethoven deed dus uiterst zijn best en schreef op korte tijd een pracht van een concerto waarin de violist zowel uiterst lyrisch als virtuoos kan schitteren.

Helemaal anders van sfeer dan de twee concerti is het koorwerk ‘Meerestille und glückliche Fahrt’ (opus 112) gebaseerd op een gedicht van Goethe waarin een gestrand schip na een lange tijd zich opnieuw op gang trekt richting veilige haven en beloofde land.

Het Elegischer Gesang opus 118 voor vierstemmig koor en strijkers componeerde Beethoven voor zijn goede vriend Johann Pasqualati, n.a.v. de derde verjaardag van de dood van diens echtgenote op 24-jarige leeftijd.