De leden van ‘Salon des XX’ ontmoetten elkaar aan het koninklijk conservatorium van Antwerpen. Gedurende hun studiejaren speelden ze vaak samen en werden ze intens begeleid door Sophie Hallynck. Na hun studies aan het conservatorium werden ze geselecteerd voor het seminarie kamermuziek aan het Orpheus Instituut in Gent waar ze lessen volgden bij o.a. France Springuel en Wieland Kuijken.

Vanaf 2010 speelden ze samen in de groep ‘Pétillant’Semble’. De unieke combinatie van blazers, strijkers en harp, maakte deze groep uitermate geschikt voor het spelen van impressionistische muziek waarin de subtiele klankkleuren perfect pasten bij de bezetting van de groep. Sofie, Joyce en Eva voelden na enkele jaren echter de drang om hun horizon te verbreden en besloten daarom met drie een nieuw parcours uit te stippelen. ‘Salon des XX’ was geboren!

Met ‘Salon des XX’ volgen ze de filosofie van ‘Les XX’, de Belgische kunstenaarsgroep van een twintigtal kunstenaars (waaronder Ensor) die zich rond de 19de - 20ste eeuwwisseling groepeerden om salons te organiseren waar iedereen alles mocht presenteren (in tegenstelling tot de bestaande salons die vaak alleen gevestigde of conservatievere kunstenaars aan bod lieten komen). Naast kunstwerken van de leden van de groep nodigden ze ook steeds een aantal kunstenaars uit (van alle nationaliteiten en uit alle disciplines) en hadden er verschillende concerten plaats. Het was met andere woorden een samensmelting van verschillende vormen van cultuur.

In navolging van dit principe probeert ‘Salon des XX’ in haar concerten steeds een kruisbestuiving tussen verschillende kunstdisciplines na te streven. Dit kan gaan van een samenwerking met andere kunstenaars (fotografen, schilders, woordkunstenaars,…) tot een programma rond een specifiek thema of het spelen op speciale locaties (musea,…).

Het repertoire voor fluit, cello en harp vindt zijn oorsprong rond diezelfde eeuwwisseling. Originele composities voor deze bezetting zijn allemaal ontstaan rond die periode of later. De ‘XX’ verwijst dus niet enkel naar ‘Les XX’, maar ook naar de 20ste eeuw waaruit het grootste deel van hun repertoire bestaat. Niets belet hen echter om -net als er regelmatig gebeurde in de salons van ‘Les XX’- terug te blikken naar het verleden en eender welke stijlperiode aan te kaarten tijdens hun concerten.

Salon des XX probeert tijdens hun concerten steeds een intieme sfeer op te roepen. Hun programma’s zijn dan ook uitermate geschikt voor huiskamerconcerten of de kleinere, gezellige concertzaal. Ze willen dicht bij hun publiek staan en de mensen meeslepen in het verhaal dat ze te vertellen hebben.

3/2014

Schrijf hier in op onze nieuwsbrief!

Ontvang alle informatie over Sinfonia Heist door in te schrijven op onze nieuwsbrief. Inschrijven kan door hier je e-mailadres door te sturen.